himmeä palapeli.png
varityskuva2.png
Luovat.png
kasvitaulu.png
himmeä palapeli.png

Ratkaisukeskeisen psykoterapian menetelmät


SCROLL DOWN

Ratkaisukeskeisen psykoterapian menetelmät


 

KENELLE: Ratkaisukeskeinen työskentely sopii sinulle, jos toivot tasavertaista yhteistyösuhdetta ja tulevaisuuteen suuntautunutta, aktiivista, tavoitteellista työskentelyä, joka tähtää konkreettisiin muutoksiin.

 

Terapiassa ei niinkään kaivella ongelmien takaa niitä synnyttäviä syitä vaan ne käsitellään erillisinä, uusia näkökulmia ja ratkaisua etsien. Erottamalla ongelmat itsestä ja identiteetistä on mahdollista tarkastella niitä rohkeammin ja uusin tavoin. Menneisyydestä löydetään käytettäviä rakennusaineita onnistumisten kautta ratkaisuihin. Epätoivoisenkin tuntuisesta tilanteesta etsitään selviytymisen kautta toivon kipinää. Kiinnitetään huomiota siihen, mikä nykytilanteessa jo toimii ja vahvistetaan sitä. 

Keskeistä on se, mikä on sinulle merkityksellistä ja terapeutin avulla määrittelet itse omat tavoitteesi. Terapia on tulevaisuussuuntautunutta ja pääpaino on toiminnassa kohti muutosta, pienin askelin.

Terapeutti on tasavertainen kuuntelija, kuulemansa tutkija. Keskustelu auttaa sinua käsittelemään tunteitasi, ajatuksiasi ja kokemuksiasi, jotta ne eivät olisi esteenä, vaan vahvuutenasi muutoksesi tiellä. Tutkivalla otteella terapeutti tekee paljon kysymyksiä, kannustaa, motivoi, antaa myönteistä palautetta ja voi antaa asiakkaalle tehtäviä ja ehdottaa kokeiluluontoisia toimintatapoja. Kaiken kaikkiaan terapia etenee tasavertaisuuden ja yhteistyön voimalla.


Tavoitteeseen pääsy edellyttää usein taitojen ja keinojen käyttöönottoa; niiden joita sinulla jo on tai uusien oppimista ja harjoittelua.

Jos kaipaat taitojen harjoitteluun ja keinojen käyttöönottoon konkreettisempaa tukea, tai toivot kokonaisvaltaisempaa, elämänalueiden hallintaa tukevaa työskentelyä ja toiminnallista tukea, suosittelen sinulle ratkaisukeskeistä toimintaterapiaa. Lue lisää ratkaisukeskeisestä toimintaterapiasta


varityskuva2.png

Ratkaisukeskeinen toimintaterapia


Ratkaisukeskeinen toimintaterapia


Ratkaisukeskeinen ajattelu ja sen menetelmät ovat sisäistyneet erottamattomaksi osaksi tekemääni toimintaterapiaa. Ratkaisukeskeistä toimintaterapiaa rikastavat siis ratkaisukeskeisen psykoterapian työskentelytavat ja ajatukset. Lue lisää ratkaisukeskeisen psykoterapian menetelmistä.

 

Arkinen toiminta vaatii joskus ihmiseltä enemmän, mihin hän elämäntilanteen muutoksen, sairastumisen tai vammautumisen vuoksi toimintakyvyn muuttuessa pystyy.

 

KENELLE: Toimintaterapiasta hyötyvät kaikki. He, jotka haluavat kohentaa arkeaan ja elämäntapojaan, tai joilla on haasteellista selviytyä päivittäisestä elämästä haluamallaan tai yhteiskunnan vaatimalla tavalla.

Toimintaterapia sopii sinulle, jos haet elämänhallintaa ja elämän merkityksellisyyttä tukevaa, kuntouttavaa, käytännönläheistä ja tavoitteellista yhteistyötä ja monipuolista tukea arkeen ja koko elämään, joka kantaa tulevaisuuteen.     

 

Toimintaterapiassa pyritään tekemään mahdolliseksi se, että asiakas selviytyy hänelle merkityksellisistä ja tärkeistä päivittäisen elämän toiminnoista toimintakykyyn vaikuttavista rajoituksista tai ympäristöllisistä esteistä huolimatta.

Näihin vaikuttamalla, kuten taitojen ja valmiuksien kehittämisellä, keinojen ja strategioiden käyttöönotolla, neuvonnalla ja ohjauksella sekä ympäristön muokkauksella toimintaterapiassa tuetaan itsenäisyyttä ja päivittäisessä elämässä selviytymistä.

Kaikki elämänalueet huomioivan ja mahdollistavan työskentelytavan vuoksi toimintaterapia vaikuttaa elämänlaatuun kokonaisvaltaisesti. Toimintaterapeutteja onkin kuvailtu "arjen asiantuntijoiksi". Oman arkensa ja elämänsä asiantuntija on kuitenkin aina asiakas. Asiakkaan ehdoin ja voimavaroja ja vahvuuksia hyödyntämällä tuetaan osallistumista omaan elämään ja sen valintoihin, liittyivät ne sitten itsestä huolehtimiseen, asioimiseen ja kotielämään, opiskeluun, työhön, yhteiskunnalliseen osallistumiseen, vapaa-ajan viettämiseen tai lepoon.

 

Haemme elämäntarinastasi ymmärrystä tämän hetkiseen tilanteeseen sekä sinulle merkityksellisistä asioista. Hyödynnämme voimavarojasi ja vahvuuksiasi ja haemme yhdessä ratkaisuja tähdellisiin haasteisiin. Terapia perustuu yhteistyöhön ja toiminnan terapeuttiseen käyttöön.


 

Terapeuttinen toiminta

Toimintaterapian keskiössä on ajatus merkityksellisen ja tarkoituksenmukaisen toiminnan yhteys ihmisen hyvinvointiin sekä elämänlaatuun. Toiminta edistää terveyttä, tukee ihmisen kehittymistä, mahdollistaa taitojen hankkimisen ja auttaa sairaudesta tai traumasta toipumisessa ja niiden kanssa pärjäämisessä.

Terapeuttinen toiminta ei ole tekemistä vain tekemisen vuoksi, vaan se on asiakkaalle mielekästä, eli arvojen, tarpeiden ja kiinnostuksen mukaista. Toiminnan analysoinnin avulla terapeutti sovittaa yhteen toiminnan vaatimukset, asiakkaan taidot ja olosuhteet niin, että toiminta on tarkoituksenmukaista ja palvelee tavoitteisiin pääsyä.

Sopivan haasteellisen toiminnan tuloksena on mahdollista saada onnistumisen kokemuksia. Tällöin itsetunto ja itsevarmuus kasvavat. Yhdellä alueella saatu hyvä kokemus kantaa toisellekin. Tunnustettu onnistuminen ja edistyminen motivoi ja rohkaisee yrittämään lisää.

 

  • Toiminnan kautta voimme kokea mielihyvää, liittyi toiminta sitten arkisiin rutiineihin, luovuuteen, harrastuksiin tai huomion saamiseen pois häiritsevistä asioista tähän hetkeen uppoutumalla.
  • Toimintaan liittyy aina myös aistituntemuksia ja muistoja, jotka rikastavat kokemusta.
  • Toiminnasta ihminen saa energiaa, sisäistä rauhaa, helpotusta ja virkistystä.  
  • Toiminta tarjoaa oivan mahdollisuuden puhumiselle ja sen kautta on helpompi käsitellä asioita. 
  • Koemme kumppanuutta toimiessamme samoja kiinnostuksen kohteita, arvoja sekä päämääriä ja kokemuksia jakavien ihmisten kanssa ja saamme tilaisuuden olla muiden kanssa vuorovaikutuksessa.
  • Myös omien aikaisempien kokemusten jakaminen, reflektointi, opettaminen tai toiminnan suunnittelu voi antaa tyydytystä konkreettisen tekemisen sijaan.
  • Toiminnassa tehdyt valinnat, niiden takana olevat arvot ja merkitykset vahvistavat kokemustamme toimijana ja mahdollisuudesta vaikuttaa omaan elämään. Identiteettimme ja itsen tunteminen vahvistuvat.  
  • Omien arvojen mukainen toiminta tuo kokemuksen merkityksellisyydestä ja osallisuudesta.

 

 

 

Arkikuntoutus

Työskentelemme omassa toimintaympäristössäsi: kotonasi, pihalla, luonnossa, harrastus-, tai asiointipaikoissasi - tai missä vaan muussa paikassa, jossa tarvitset tukea suoriutumiseesi.

Toisin sanoen, olemme siellä, missä arjen haasteesikin, ja samalla sinulle luonnollisimmassa ympäristössäsi. Näin voimme vaikuttaa suoraan niihin toimintoihin, jotka ovat oleellisimpia elämäsi sujumisen kannalta ja sinulle merkityksellisimpiä, ja toisaalta hyödyntää normaaleja arjen toimintoja taitojen ja valmiuksien harjoittelemiseen, eli toimintaterapeuttiseen kuntoutukseen.

 

 

Muokkaamme toimintaa aina sen hetkisiin tavoitteisiin, tarpeisiin ja kykyihisi sopivaksi ja kokeilemme keinoja ja strategioita toivottuun tulokseen pääsemiseksi. Koko prosessin ajan motivoin ja rohkaisen sinua sekä mahdollistan toimintaasi.


Terapeuttiset keskustelut toiminnan ohella tukevat edistymistäsi. Lue lisää ratkaisukeskeisen psykoterapian menetelmistä.


 
laatat.png
 

Käytännössä keskitymme vaikkapa:

  • omatoimisemman kodinhoidon ja/tai itsestä huolehtimisen tukemiseen
  • kokemukseen turvattomuudesta kotona, eli turvallisemman arjen edistämiseen
  • omatoimisen asioinnin ohjaamiseen ja neuvontaan, niin asiointipaikalla käymiseen kuin verkkoasiointiin 
  • sosiaalisten taitojen harjoitteluun sosiaalisen kanssakäynnin ja osallisuuden kokemuksen lisäämiseksi
  • aktiivisuuden lisäämiseen elämän mielekkyyden kokemuksen kohottamiseksi
  • psykoterapian toiminnalliseen tukeen sen tavoitteiden saavuttamiseksi
  • lääkärin määräämän elämäntaparemontin tukemiseen
  • kartoitukseen arjen askareissa suoriutumisesta
  • toimintakyvyn ylläpitämiseen itsenäisen asumisen tukemiseksi
  • laitosmuotoisesti asuvan henkilön säännölliseen tapaamiseen ja hänen hoitoneuvotteluissaan käymiseen
  • tasapainoisemman ajankäytön opettelemiseen elämänhallinnan tueksi
  • hyvinvoinnin edistämiseen työssä ja arjessa jaksamiseen
  • harjoitusten ja opitun jatkamiseen kuntoutusjakson jälkeen

ja moneen muuhun tarpeeseen - omasta tai omaisen toiveesta.


Luovat.png

Valokuvaterapia ja luovat menetelmät


Valokuvaterapia ja luovat menetelmät


Luovien menetelmien avulla on mahdollista tutkia, löytää ja ilmaista sekä tiedostettuja että tiedostamattomia tunteita ja niiden kautta työstää ratkaisuja muihin ihmisiin, tilanteisiin sekä minään liittyviin ristiriitoihin.

 

Luoviksi menetelmiksi katsotaan esimerkiksi kuvallinen ilmaisu, musiikki ja narratiiviset työskentelytavat. Taiteen tekemisen avulla ihminen voi saada elämäänsä mielekkyyttä, oivallusta ja helpotusta tunteisiin tai traumaan. Se auttaa ihmistä ilmaisemaan jotain, mitä ei voi tai halua sanoittaa. Kuvan tekemisen aistimuksellisen kokemuksen avulla on mahdollista palauttaa mieleen muistoja ja yksityiskohtia menneisyyden hyvästä hetkestä. 

Valokuvia voidaan yhdistää luoviin menetelmiin valokuvaterapian menetelmin eli valokuvan ja valokuvauksen käytöllä ajatusten, tunteiden ja kokemusten näkyväksi tekemiseksi ja prosessoimiseksi.

 

 

KENELLE: Sinulle, joka koet valokuvien ja/tai valokuvauksen parissa työskentelyn mielekkääksi.

Omien valokuvien havainnointi yhdessä, terapiassa otettujen tai valmiiden kuvien käyttäminen ilmaisun apuna antavat oivan keinon niin historiaan, perheeseen, ympäristöön ja mielenkiinnon kohteisiin tutustumiseen kuin voimavarojen, vahvuuksien, ajatuksien ja tunteiden esille tuontiin ja ymmärtämiseen. 

 

 
camera-1294053_640.png
 

Valokuvaterapiassa käytetään asiakkaan omaelämänkerrallisia ja symbolisia, assosiatiivisia valokuvia sekä valokuvausta uusien valokuvien ottamiseksi ja käytöksi terapeuttisena välineenä.

Valokuvien parissa työskentely rikastaa terapiasuhteessa tapahtuvan keskustelun ja toiminnan vaikutuksia moniaistisuuden, kokemuksellisuuden ja elämyksellisyyden, assosiaatioiden ja vuorovaikutuksen kautta. Varsinkin valokuvauksessa herää mielikuvia, tunteita tai muistoja nimenomaan tekemisen kautta. Myös valokuvaterapeuttisessa työssä terapeutilla on asiakkaan voimavaroihin ja tavoitteisiin suuntautunut ote.

Valokuvat terapeuttisena välineenä voivat jäsentää omaa elämää ja tuoda esiin uutta itsestä ja elämäntilanteesta; toivoa ja uutta sisältöä elämään.

Kuvallisen ilmaisun ja kirjoittamisen lisäksi voimme käyttää valokuvia ja valokuvausta voimaannuttavina ilmaisun ja itsehavainnoinnin välineinä, terapeuttisena toimintana, jossa tavoitteena on taitojen ja valmiuksien harjoittamisen lisäksi myös itsetuntoa ja itsetuntemusta kasvattavan henkilökohtaisen lopputuotteen aikaansaaminen.

 

Valokuvauksen lisäksi toiminnallisten ja luovien sovellusten mahdollisuudet ovat valtavat kuvankäsittelyn, kollaasien ja perhealbumien, kuvaesitysten, skräppäilyn ja korttien, omakuvien, kuvapäiväkirjojen, taidevalokuvien ja kalenterien parissa sekä muuhun kuvalliseen ilmaisuun yhdistäen.


kasvitaulu.png

Puutarhaterapia


Puutarhaterapia


Puutarhaterapia perustuu ihmisen ja kasvien väliseen terapeuttiseen ja kuntouttavaan vuorovaikutussuhteeseen, joka edistää ihmisen psyykkistä, fyysistä, kognitiivista ja sosiaalista toimintakykyä. Luonnon terapeuttisista, fysiologisista ja neurologisista vaikutuksista ja yhteydestä ihmisen hyvinvointiin on runsaasti tieteellistä näyttöä.

 

Puutarhaterapian hyödyt näkyvät sen toiminnallisen näkökulman lisäksi viherympäristön ihmisen hyvinvointia ja toipumista edistävässä ja elvyttävässä vaikutuksessa.

 

KENELLE: Luonnon hyvinvointia kohottava vaikutus sopii kaikille ja on saavutettavissa erilaisin keinoin ja toteutuksin.

flower-1298188_640.png
 
 

Sormien upottaminen multaan, tuoksujen nuuhkiminen, luonnon väriloisto ja pehmeät äänet sekä nurmikko varpaiden välissä herättävät aisteja ja tuntemuksia. Kasvien parissa työskentelyyn uppoutuminen antaa mahdollisuuden itsetutkiskeluun ja läsnäoloon. Kasvimaan kääntäminen ja mullan lapioiminen tuovat oivan tilaisuuden tunteiden purkuun.

Kasvin istuttaminen, hoivaaminen ja kasvun seuraaminen on sisällä tai ulkona toteutettavaa toimintaa, joka mukavan harrastuksen ja mahdollisen sadon korjaamisen lisäksi tuo ilon, virkistymisen ja onnistumisen kokemuksia, edistää vastuuntuntoa ja kärsivällisyyttä, kasvattaa tietoja, taitoja ja fyysisiä valmiuksia ja lisää palasensa merkityksellisen elämän kokemukseen. Kaiken lisäksi, kasvit lisäävät kodin ja ympäristön viihtyisyyttä ja parantavat ilmanlaatua.

 

Lähdemme myös ulos. Oleilu ja liikkuminen viherympäristössä, metsässä, puistossa ja puutarhassa ovat myös puutarhaterapeuttisia kokemuksia - ja tuovat raitista ilmaa, fyysistä aktiivisuutta, parempaa unta ja sosiaalisuutta elämääsi.